Historien

Historien om 6094

Historien omkring området sådan helt kort fortalt

Bebyggelsen Hejlsminde startede omkring 1843 hvor man udskibede tegl og korn, drev fiskeri og havde kro på begge sider af udløbet. Før 1864 gik grænsen mellem Kongeriget Danmark og Hertugdømmet Slesvig ved Kongeåen og Kolding Å.

Freden efter 1864 trak grænsen gennem norets udløb og delte Hejlsminde mellem Danmark og Tyskland. Hejls sogn tilfaldt Danmark og der blev opført toldboder og gendarmhuse på hver side, hvilket ikke gjorde samlivet på tværs af udløbet nemmere. Mange fra syd siden flygtede over grænsen op til Hejls da de ikke ønskede at være underlagt Tyskland. Under Første Verdenskrig blev toldere og gendarmer erstattet af soldater, og deres tilstedeværelse gjorde samlivet endnu mere besværligt. Formålet var at forebygge smugleriet, men det foregik som aldrig før. Den halve snes toldere der blev stationeret langs grænsen, kunne intet stille op mod de østrigske soldater, der egentlig skulle bevogte grænsen, men som selv smuglede i den helt store stil.

 Ved afstemning i 1920 tilfaldt Nordslesvig atter Danmark og den 10. juli markerede kong Christian X Genforeningen ved at ride over Kongeåen på sin hvide hest. Genforeningen i 1920 samlede atter det delte Hejlsminde, hvilket blev understreget af en fast broforbindelse over udløbet i 1923 – så var det slut med at ro over.

 Hejlsminde matadoren Jeppe Lauridsen skabte med et cikorietørreri, handel, kalkbrænding og teglværk og byen fik fornyet liv og omsætning. Jernbanen kom fra Kolding i 1911 og gik gennem Hejls og ned langs Noret til Hejlsminde og var med til at forstærke udviklingen i begge byer. Den initiativrige Lauridsen byggede også Hejlsminde Badehotel ved siden af stationen i 1912 og det åbnede stedet for turismen så folk fra byen kunne komme til stranden.

 Turister er der heldigvis stadigvæk mange af men er der så stadigvæk en (usynlig) grænse? Her næsten 100 år efter genforeningen snakkes der i byen stadigvæk om, om man bor på den rigtige eller forkerte side a æ bro. Det er et levn fra en tid som er gået i arv til byens efterkommere men når det kommer til fælles tiltag i eller for byen så står Hejlsminde borgerne sammen og det er det sammenhold der gør byen til noget helt unikt. Den 16. juli 2012 var der et fint indslag i Fra kyst til kyst på DR1 omkring den gamle grænse, hvor man kan se et interview med to gamle Hejlsminde borgere – en fra hver side af æ bro. Så se med her og se om grænsen egentlig stadigvæk findes.. ☺

 Ønsker du at få en dybere indsigt i det gamle grænseland kan et besøg på Lokalhistorisk forening og arkiv i Hejls eller Genforeningsmuseet i Høkkelbjerg varmt anbefales.

Vidste du godt..

 at Lokalrådet har været fuld gang med at få historien tilbage til byen? Flytningen af grænsestenen var en del af det projekt.

 Efter lang tids søgen fandt Ole Futtrup ud af, at den gamle grænsesten fra nord siden af broen, stod oppe foran den gamle skole i Hejls.

 Vi fik stenen hentet hjem og holdt officiel indvielse af grænsestenens hjemkost den 15. juni 2012 med indslag fra borgmesteren, de to lokale foreninger , lokalhistorisk arkiv, kommunen og lokalrådet. Der blev ved denne festlige lejlighed serveret æblekage fra begge sider æ bro. Det er jo ikke hver dag, at man flytter en grænsesten i dagens Danmark. Ca. 100 deltog i dette historiske vingesus.

 Du kan se stenen hvis du går hen på nordsiden af broen hvor den står ved siden af solnedgangspladsen. Tag plads på bænken og mærk roen sænke sig mens solen går ned over minden.

 Rundt om Mindet – Ro i sindet